Dzień Chłopca klas I-III
Klasy I-III w tym roku postanowiły spędzić na słodko, wybierając się na warsztaty czekolady do restauracji „Ambrozja” w Boszkowie. Już sam dojazd do Boszkowa zapewnił sporo radości, ponieważ środkiem transportu był pociąg. I to nie zwykły pociąg, ale z lokomotywą parową!
Po przybyciu na miejsce powitano nas słodką muffinką o smaku piernika z dodatkiem bitej śmietany, którą każdy uczestnik własnoręcznie mógł udekorować wybraną posypką. Całość dopełniło gorące kakao. Potem zaprezentowano krótkie szkolenie na temat historii czekolady. Następnie odbyło się testowanie z zawiązanymi oczami produktów używanych przy wyrobie czekolady. Aby uczestników nie zemdliło od słodkości pozwolono im się pobawić w małpim gaju oraz przy dźwiękach radosnej muzyki. Potem odbył się pokaz maszyny wytwarzającej czekoladę przestrzennie i jednocześnie można było sobie samemu wykonać pralinę z własnych komponentów. Uwieńczeniem był poczęstunek oferowany w waflowej foremce, polany gorącą czekoladą. Jako wypełniacz można było wybrać: banana, melona, jabłko, arbuza, winogrono, borówki a nawet popcorn. Do popicia podano gorącą galaretkę. Na koniec dziewczynki odśpiewały chłopcom sto lat i wręczyły małe upominki. Tegoroczny Dzień chłopca młodsze klasy zapamietają jako bardzo słodki.
Fotorelacja na fb szkoły- zapraszamy!
2022-10-01